Ernstige regenval in Zuid-Frankrijk 23 november 2019

In Zuid-Frankrijk, met name Côte d Ázur geldt sinds kort code rood in verband met enorme hoeveelheden regen. Indien u van plan was een last minute vakantiehuis in Zuid-Frankrijk te boeken, dan is dit even niet het meest geschikte moment. Code Rood is voor de regio Côte d Azur nog nooit eerder afgegeven. Extreme regenval en sneeuwval, het lijkt steeds vaker voor te komen en steeds vaker wordt code rood afgegeven.

Vooral de regio’s Var en Alpes-Maritimes zijn het ernstigst door dit natuurgeweld getroffen. Hier is in een paar dagen evenveel regen gevallen als normaal in een paar maanden. Gevolg, code rood, onbegaanbare weg en enkele gewonden. Een last minute vakantie in Zuid-Frankrijk vieren, is op dit moment geen pretje.

Opwarming van de aarde de schuldige?

We hadden de afgelopen maand al te maken met veel te veel sneeuwval in Oostenrijk en Italië en overstromingen in Bangla Desh en vele andere landen in de wereld. De opwarming van de aarde lijkt de oorzaak te zijn van vele natuurrampen. De mens is hier overduidelijk schuldig aan.  De CO2 uitstoot moet verminderd worden en duurzaam toerisme moet meer serieus genomen worden,.

We kunnen niet oneindig op vakantie gaan en een last minute zonvakantie of verre reis boeken.  Zolang vliegtuigen en auto’s het milieu belasten, zijn vakanties dicht bij huis misschien wel een goed antwoord. Maar… het klimaat probleem is een probleem voor de hele wereld en wordt niet alleen veroorzaakt door autovakanties, vliegvakanties en last minutes. De mensheid moet een stapje terug doen en terug naar de basis. Technieken zullen ongetwijfeld verbeteren en CO2 neutraal reizen komt ooit goed. Tot zover, overvloedige regenval, sneeuwval en natuurrampen. Het is de prijs die we betalen voor overvloed en het uitputten van natuurlijke bronnen. Zoals de ontbossing gewoon door gaat, zal de strijd tegen de opwarming van de aarde nooit gewonnen worden.